Fruit

Nieuws

FruitMasters verwerkt ‘pijnlijke GMO-korting’

FruitMasters boekte in 2016 groei in volume en omzet en kwam een ‘zeer pijnlijke GMO-korting’ in de resultaten te boven.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die FruitMasters deze week bekendmaakte. De omzet steeg circa 1% naar bijna € 197 miljoen. De nettowinst daalde van bijna € 0,5 miljoen naar ruim € 0,1 miljoen. De druk op het resultaat is het gevolg van de Russische boycot en de lagere prijzen voor fruit, maar ook het resultaat van de pakstations door mindere kwaliteit fruit en door een gevoelige GMO-correctie die FruitMasters bijna € 0,6 miljoen kost.

‘Onbegrijpelijke correctie’

Financieel directeur Sjors Kruiper noemt de GMO-correctie uiterst pijnlijk voor de telers en bovendien onbegrijpelijk. “Dit doet telers echt pijn. In een tijd dat door politieke ontwikkelingen een Russische boycot loopt, worden telers hiermee opgezadeld.” De regels zijn door de Nederlandse overheid onnodig strikt gehanteerd. “Je moet denken aan een aardbeienteler die aan de weg verkoopt en één keer per week een paar kistjes aan een bakker. Dat is geen verkoop aan consumenten en daarvan is gezegd ‘u bent in overtreding’. Wij moeten vervolgens die teler een sanctie toekennen.”

Hard- en zachtfruit

Een aantal opvolgende jaren halen zachtfruittelers betere resultaten dan de hardfruittelers. Voor de komende jaren verwacht FruitMasters bovendien verdere consumptiegroei van 7% per jaar voor bessen en frambozen (afgeleid uit landelijk onderzoek). Voor hardfruit is een verdere vernieuwing nodig van de opstand bij onder meer Elstar. “Nogal wat telers hebben oude Elstar-mutanten en daar ontstaan problemen met minder kwaliteit als gevolg.” Over het aanwakkeren van de vernieuwing is de afzetorganisatie betrokken in landelijk overleg.

In 2016 verbreedde de afzetorganisatie de afzetkanalen en investeerde het in een moderne perensorteerlijn voor beter op inwendige kwaliteit te selecteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.