Fruit

Nieuws

Chili exporteert record aan blauwe bessen

Chili heeft in het seizoen 2016-2017 meer blauwe bessen geëxporteerd dan ooit te voren. Dat heeft wel geresulteerd in tegenvallende prijzen.

De Chilenen exporteerden 103.000 ton blauwe bessen gedurende het seizoen 2016-2017. Dat is 13% meer dan in het vorige seizoen. Daarmee overtrof de export weliswaar de verwachtingen, maar door de tegenvallende prijzen valt de omzet uiteindelijk toch tegen, aldus het Chileense Bleuberry Committee op Fruchthandel.de.

Nieuwe aanplantingen

De toenemende export valt te verklaren door nieuwe aanplantingen, nieuwe rassen, goede groeiomstandigheden en een prijsval van ingevroren blauwe bessen. Daardoor stegen de prijzen van verse gangbaar en biologisch geteelde blauwe bessen. Op bijna alle Chileense exportmarkten nam de export toe. Zo werden naar Europa 14% meer bessen geëxporteerd en naar het Verre Oosten zelfs 54%. Noord-Amerika nam 7% meer bessen af.

Meer concurrentie

In Chili startte het seizoen vier weken vroeger dan normaal. Doordat de productie snel piekte, gingen de prijzen onderuit. Ook neemt de concurrentie vanuit andere landen toe. Het zouden tekenen kunnen zijn dat de markt voor blauwe bessen in het Zuid-Amerikaanse seizoen zo langzamerhand aan zijn grenzen komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.