Fruit

Nieuws 938 bekeken laatste update:17 mrt 2017

Rechter: coulance failliete teler na uitbuiting

De rechter legt een lagere straf op aan een aardbeienteler in een uitbuitingszaak rondom Slowaakse medewerkers.

Opvallend is dat de rechter daarbij rekening hield met het karakter van de werkgever (een harde sobere werker) en het feit dat de teler niets aan de uitbuiting heeft overgehouden. Ondanks dagen van 4.00 uur tot 23.00 uur van de ondernemer (het personeel maakte dagen van 6.00 uur tot 19.00 uur) kwam het bedrijf in financiële problemen en raakt de teler alles kwijt. De teler werkte dus harder dan zijn uitgebuite personeel die hij € 7,50 per uur betaalde en slecht huisvestte voor te hoge vergoedingen.

‘Milde uitbuiting’

Ook neemt de rechter in zijn oordeel mee dat voor een zaak van uitbuiting de teler toch mild omging met zijn personeel. Ze waren vrij te vertrekken en de werksfeer werd overwegend goed genoemd, zo bleek uit het onderzoek. De teler heeft meer dan zes jaar in onzekerheid gezeten tijdens het onderzoek naar zijn zaak, wat volgens de rechter heeft geleid tot verdere strafvermindering. De behandeling van de zaak liep enige vertraging op door ziekte van de verdachte.

240 uur

De rechter veroordeelt de 53-jarige man tot een taakstraf 240 uur en een gevangenisstraf van zes maanden, maar laat die laatste niet uitvoeren tenzij de man in een periode van twee jaar een overtreding begaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.