Fruit

Nieuws

Marktupdate: Te weinig acties supers met Jonagold

Supermarkten houden in deze fase van het seizoen in hun promotiebeleid nog vast aan Elstar.

Op de Elstar-markt levert dat de juiste prikkels op, maar de Jonagold-markt blijft daardoor verstoken van de nodige prikkels. Deze week is dat ook weer zichtbaar in het Nederlandse promotiebeleid van de supermarkten. Jan Linders, Emté, Lidl en AH (komende week) kiezen voor Elstar in hun promotiebeleid. Jonagold kan rekenen op steun van Jan Linders en Boni, twee kleine ketens. Het prijsniveau voor de beste appels Elstar ligt boven de € 0,70 per kilo, terwijl dat voor Jonagold blijft hangen op net boven de € 0,50 per kilo.

Overige acties

Overigens is de aandacht voor Conference en importappelen ook niet groot bij de supermarkten. Een kleine promotie bij Conference brengt niet veel teweeg. Twee ketens kiezen voor Fuji (Plus en Poiesz) en twee voor Pink Lady (Agrimarkt en MCD).

Voor de Belgische markt is het vooruitzicht voor Jonagold niet per se slecht.

Voorraadpositie niet slecht

Uit een vergelijking van de middenprijzen Jonagold in België blijkt dat afgelopen week de telers € 0,46 ontvingen. Dat is € 0,04 meer dan vorig jaar in dezelfde week. Ten opzichte van 2015 is de plus € 0,08. Voor de Belgische markt is het vooruitzicht voor Jonagold niet per se slecht. Dat valt op te maken uit de Belgische voorraadcijfers die op 1 maart nog 45% onder het niveau van 2016 lagen en voor Jonagored circa 19% onder het niveau van vorig jaar. Helemaal helder is het beeld ten opzichte van 2015. Dit jaar was de voorraad, circa 50.000 ton, op 1 maart nog ongeveer de helft van 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.