Fruit

Nieuws

‘Fruitdrank pas zo noemen bij 50% fruit’

Vers fruit wordt nog altijd te vaak misbruikt door voedingsproducenten, stelt de Europese koepelorganisatie Freshfel.

Op verpakkingen wordt prominent melding gemaakt van de fruitinhoud, terwijl dat vaak een ondergeschikt ingrediënt is. Van 188 onderzochte producten in dertien EU-landen bleek dat maar 20% voldeed aan de norm dat een fruitdrank pas zo genoemd mag worden als 50% van de inhoud een fruitingrediënt is. Van 7% van de producten was fruit niet eens een ingrediënt. Bij een derde van de producten bevatte het product minder dan 10% fruit en een derde had fruitgehaltes van tussen de 11% en 50%.

Pleidooi voor harde norm

Freshfel onderzocht de voedingsproducten voor het project Where is the Fruit (pdf, 1,79 MB). De uitkomsten komen niet overeen met de doelstellingen van de EU-regelgeving. Freshfel pleit ervoor een harde norm in te stellen voor de fruitgehaltes in voeding. Nu is de norm van 50% fruitgehalte geen afdwingbare norm en wordt bedrijven niets in de weg gelegd om misbruik te maken van de gezondheidseffecten van fruit.

Freshfel denkt dat het aanscherpen van de norm ook goed is voor de gezondheid van Europese consumenten en indirect gezondheidszorgkosten bespaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.