Fruit

Nieuws 1 reactie

Joly voldoet goed in duurzame aardbeienteelt

De junidrager Joly komt goed naar voren in een rassenproef met rassen als Salsa, Korona, Malling Centenary, Rumba, Matis, Sibilla, Dely, Magnum en Honeoye. Het gebruikte plantmateriaal was deels van biologische herkomst en deels gangbaar geteeld.

In de proef op het Belgische Proefcentrum Pamel lag de focus op ziekteresistentie, of minder ziektegevoeligheid van de onderzochte rassen. Dit met het oog op de rassenkeuze bij het telen op een duurzame wijze. In de rassenproef is ook vooral gekeken naar (nieuwe) rassen waarvan biologisch opgekweekt plantmateriaal beschikbaar is: Joly, Salsa, Korona, Malling Centenary, Rumba en Honeoye.

Daarnaast zijn veelbelovende rassen beoordeeld, waarvan nog geen biologisch opgekweekt plantmateriaal voorhanden is. Daarvoor is via organicXseeds ontheffing aangevraagd.

Resultaten rassenvergelijking

De verschillen in productie tussen de verschillende rassen waren erg groot. De rassen Salsa, Matis en Sibilla haalden de hoogste productie en werden op de voet gevolgd door het ras Joly. Wat het gewicht aan klasse 1 vruchten betreft, scoren Joly en Salsa gelijkwaardig, maar Joly spant duidelijk de kroon wat betreft het aandeel klasse 1 ten opzichte van de totale productie. Hiermee bevestigt Joly volgens de onderzoekers zijn status als nieuw standaardras voor de biologische aardbeiteelt. Daarmee neemt het ras geleidelijk de plaats over van Darselect.

Magnum scoorde het hoogst voor Brix-waarde. In een smaakproef kwam dit ras ook als lekkerste naar voren, uit een selectie van vijf beoordeelde rassen.

Joly bevestigt kwaliteiten

De conclusie uit deze rassenproef is dat Joly een verantwoorde keuze is voor de duurzame teelt van aardbeien. Het ras bevestigt al meerdere jaren zijn kwaliteiten. Ook vanuit de Belgische praktijk zijn er veel positieve signalen. Het aandeel planten van Joly voor de biologische teelt neemt jaarlijks toe.

Daarnaast zijn er zeker nieuwe rassen met mogelijkheden, zoals Magnum vanwege zijn goede smaak en Malling Centenary om zijn mooie, gave vruchten. Verder halen Matis, Salsa en Sibilla een hoge productie en heeft Dely een lange oogstperiode.

Eén reactie

  • P.H. Rechsteiner

    Het beste aardbeienras is nog steeds Lambada. Darselect kampt met te veel ziekten.

Of registreer je om te kunnen reageren.