Fruit

Nieuws

‘Europese appel wint aandeel op import’

Consumenten verkiezen steeds meer Europese appels uit de bewaring boven import, zelfs in de tweede helft van het Europese appelseizoen.

Dit gaat ten koste van het aandeel van appels van het zuidelijk halfrond, dat in de laatste vijf jaar veel marktaandeel heeft verloren in Europa. Dat zei Gerhard Dichgans, directeur van VOG op de beurs Fruit Logistica in Berlijn. VOG is het Italiaanse consortium van producentenorganisaties in vooral Zuid-Tirol.

Cijfers over een verschuiving van import gaf hij niet. Eurostat-gegevens laten zien dat de appelimport 10% daalde in de afgelopen vijf jaar naar 456.000 ton. De export van appels uit de EU groeit sneller en is groter.

Zorgen om Noord-Afrikaanse markt

De ontwikkelingen op de Europese markt zijn gunstig, maar op de exportmarkten is er reden tot zorg. Strategische afzetmarkten voor Italiaanse appels staan zwaar onder druk. Het Italiaanse appelconsortium VOG heeft grote zorgen over het sluiten van de Libische en Algerijnse markt door massieve devaluatie van de lokale munt. Ook voor de Egyptische markt is reden tot zorg, omdat het land niet meer de financiële koopkracht heeft voor Europese appels. De kentering is gestart in de zomer van 2016, zegt Gerhard Dichgans, directeur van VOG.

Aandacht verleggen naar andere markten

De ontwikkeling is zorgelijk, omdat de Noord-Afrikaanse markt een strategische markt is geworden voor de Italiaanse appels in de laatste jaren. Het is reden voor VOG om de aandacht te verleggen naar andere markten. Zo wordt nu uitgevoerd naar het Middenoosten, maar ook de export naar Zuid-Amerika is verrassend sterk ontwikkeld de laatste jaren, zegt Dichgans.

Of registreer je om te kunnen reageren.