Fruit

Nieuws

Norovirus in verse frambozen uit import

Spanje heeft in een partij verse frambozen uit Marokko het ziekmakende norovirus aangetroffen.

In 2017 zijn meer partijen met norovirus aangetroffen in frambozen; vooral in diepvriesframbozen, maar ook steeds vaker in verse. Dat blijkt uit het Europese meldsysteem RASFF, waarin EU-lidstaten vondsten delen.

Dit jaar 13 meldingen norovirus

Tot nog toe is dit jaar 13 keer een melding gedaan van norovirus in vooral diepvriesframbozen van verschillende herkomsten. In 2014 tot en met 2016 lag het aantal vondsten op gemiddeld 5 per jaar. In 2014 werd ook een keer een melding gedaan van norovirus in verse frambozen, maar vaker gaat het dus om diepvriespartijen.

Vondsten in vers

Dit jaar is al norovirus aangetroffen in babyspinazie uit Italië, cocktailtomaten uit Marokko en Nederlandse cherrytomaten en in frambozensaus. In 9 gevallen ging het om diepvriesbessen en dan met name frambozen.

Het kan ook zijn dat landen strikter opletten

Conclusies uit het aantal vondsten kunnen nog niet worden getrokken. Het kan namelijk ook zijn dat landen strikter op de risico’s letten.

Denemarken, Frankrijk en Tsjechië meldden dit jaar het vaakst een vondst van norovirus. In 2016 deed Frankrijk 5 van de 6 meldingen van een norovirusvondst.

Of registreer je om te kunnen reageren.