Fruit

Nieuws

Minister Schouten: kijken naar residuen in aardbeien

Het is altijd goed om te kijken of de normen voor bestrijdingsmiddelen in etenswaren afdoende zijn, zegt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten.

De minister zei dat vandaag, maandag 6 november, in Brussel naar aanleiding van het bericht dat aardbeien 6 keer giftiger zijn dan ander fruit in de supermarkt. Op aardbeien worden namelijk gemiddeld 7 tot 8 schadelijke stoffen gespoten, zo meldde althans dagblad Trouw afgelopen zaterdag. Dat artikel is gebaseerd op NVWA-onderzoek over de periode januari 2015-december 2016. Daaruit blijkt dat meer middelen gevonden worden in hardfruit, maar dat normen steeds minder overtreden worden.

Schouten reageerde op het aantal middelen. “We moeten nu goed kijken wat dat precies inhoudt”, zei Schouten voorafgaand aan haar eerste overleg met haar EU-collega’s. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op handhaving van de normen en stelt dat de waardes binnen de normen blijven, aldus de minister.

NVWA: geen risico‘s

De NVWA liet zaterdag weten geen risico’s te zien en in te grijpen als die er wel zijn. De toezichthouder benadrukte dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.

De minister zei naast het belang van de boeren ook duurzaamheid, de natuur en het klimaat als leidraad te nemen

Schouten verwacht nog wel een discussie over de kwestie. “Altijd kijkt men periodiek weer naar hoe de normen worden vastgesteld en dat zal nu ook ongetwijfeld gebeuren.”

De minister zei naast het belang van de boeren ook duurzaamheid, de natuur en het klimaat als leidraad te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.