Fruit

Nieuws 1388 bekeken

In Noord-Europa stijgen prijzen appels sneller

Polen en Duitsland melden recordprijzen voor appels. In Frankrijk en Italië worden die prijzen niet behaald in dit uitzonderlijke afzetjaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie over Europese appelprijzen. Door deze scherpere prijsreactie in Noord-Europa liggen de appelprijzen dichter bij elkaar.

De Duitse appelprijzen zijn volgens voorlopige cijfers nu 91% hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar, en ook hoger dan september. Voor Poolse appels wordt 71% meer betaald dan datzelfde gemiddelde. Voor Italië en Frankrijk is die prijsstijging respectievelijk 21 en 14%. Voor de gehele EU komt de Europese Commissie op een prijsstijging van 38% in vergelijking met gemiddeldes over de laatste vijf jaar. Toch zijn Franse en Italiaanse appels nog het duurst met respectievelijk € 0,96 en € 0,86 per kilo (telersprijs). Poolse appels kosten niet meer dan € 0,40 per kilo, blijkt uit het prijsoverzicht van de Europese Commissie.

Supermarktacties in Nederland

De Europese Commissie neemt alleen de prijsontwikkeling van de grootste appellanden mee in het overzicht. Nederland hoort daar niet bij. Op de binnenlandse markt valt deze week op dat supermarkten stunten met exclusieve rassen. Vooral veel scherpe acties met Kanzi met 50% korting. Bij Dirk zijn Kanzi, Junami en Joly Red in de aanbieding voor € 1,49. Bij Coop liggen Kanzi-appels voor € 1,44 per kilo in de schappen. Plus heeft een actie met biologische Italiaanse appels. De keten MCD biedt Maribelle aan voor € 1,29.

Of registreer je om te kunnen reageren.