Fruit

Nieuws 3 reacties

Bruins wacht EU-onderzoek residuen in aardbeien af

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA moet helderheid brengen in de stapeling van gewasbeschermingsmiddelen op voedingsmiddelen. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Bruins werd vandaag door de Tweede kamer bevraagd over de constatering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat op aardbeien meer residuen van middelen worden gevonden dan voorheen. Overigens blijft voor alle residuen de waarde onder de daarvoor geldende norm.

PvdD wil voorzorgsmaatregelen

Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) maakte de kwestie in de Tweede Kamer aanhangig. Zij wil dat Nederland zelf al uit voorzorg strengere normen gaat stellen. Volgens Ouwehand duurt het veel te lang.

De opteleffecten van verschillende gewasbeschermingsmiddelen zijn al in 2005 in Europese regelgeving benoemd. De minister sprak afwisselend over gewasbeschermingsmiddelen en gewasbestrijdingsmiddelen.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD).- Foto: ANP
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD).- Foto: ANP

Veilig voedsel

Minister Bruins zegt dat de Nederlandse onderzoeksinstituten (RIVM, NVWA) in hun Europese contacten de Europese voedselveiligheidsautoriteit kunnen aansporen.

Hoewel het al twaalf jaar duurt, vindt de minister het nog ‘niet absurd lang’, zoals Rik Grashoff (GroenLinks) suggereerde. VVD (Helma Lodders) en CDA (Maurits von Martels) betoogden dat bangmakerij en paniek voorkomen moet worden. Volgens Lodders en Von Martels is het voedsel nooit zo veilig geweest als nu.

Laatste reacties

  • M.P.H. van Lankveld

    het is gewoon belachelijk hoe 'n hele produktgroep in no time naar de knoppen wordt geholpen in Nederland.... Alles wordt over een kam geschoren, de conventionele teelt, bio aardbeien, en kas aardbeien. Moest niet mogen! De pers roept van alles maar hoeft daarover geen verantwoording af te leggen!!! Produktie is nergens zo veilig als in Nederland... De aardbeien waar het nu over gaat.. waar komen die vandaan!!! Zeker uit verwegiestan!!

  • Herman Gallé

    Wat is er mis met de constatering dat de stapeling van - op zich zelf onder de norm blijvende - waarden tot zorg leidt? Me dunkt alle reden tot bezorgdheid.

  • J. O. Stapel

    De consumenten hebben recht om te weten wat ze binnen krijgen, zelfs als de residuen onder de normen blijven. Te weinig of onvolledige informatie leidt tot achterdochtigheid en dan zijn we nog veel verder van huis.

Of registreer je om te kunnen reageren.