Doorgaan naar artikel

Subsidie voor droogtebestendig teeltbedrijf

Waterschap Rivierenland opent een subsidieregeling voor tuinders om meer water te besparen bij het irrigeren van gewassen.

De regeling moet bedrijven minder afhankelijk maken van droogte en speelt daarmee in op de klimaatverandering. Per bedrijf is een maximum subsidiebedrag van € 35.000 beschikbaar voor onder meer opslagvoorziening, druppelirrigatie, hergebruik van gietwater en vocht- en temperatuursensoren in de bodem.

De subsidie wordt berekend op de meerkosten boven het beregenen met haspel. Hoogbesparende maatregelen komen voor 40% subsidie in aanmerking, maatregelen als waterbesparende sproeikoppen hebben een subsidiepercentage van 25.

Steeds vaker droogte

Voor de regeling is in het zuidelijke beheersgebied een bedrag van € 800.000 beschikbaar en in het noordelijke deel € 600.000. Het waterschap werkt samen met ZLTO en heeft co-financiering gekregen uit het Deltafonds. Als de teler ook voor een andere subsidie in aanmerking komt, zoals GMO, vervalt de subsidiemogelijkheid, blijkt uit de gepubliceerde regeling.

Door verandering van het klimaat zullen naast perioden van wateroverlast ook perioden van droogte steeds vaker gaan optreden en steeds extremer worden. Voor het waterschap zal het in die droge perioden vaak niet meer mogelijk zijn om voldoende oppervlaktewater in te laten vanuit de rivieren. Hierdoor zijn polderpeilen niet langer te handhaven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin