Doorgaan naar artikel

Nieuw bramenras voor Noord-Europa

Global Plant Genetics heeft het nieuwe bramenras Columbia Star geïntroduceerd. Het is een vroeg ras van het type ‘Floricane’, dat bekendstaat om zijn uitstekende smaak.

In de wereld van bramen staat de ontwikkeling van nieuwe rassen die beter van smaak zijn centraal. Volgens Global Plant Genetics, dat als veredelingsbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor de wereldwijde verstrekking van de licenties (met uitzondering van Noord-Amerika) van het ras, dankt Columbia Star zijn smaak aan een goede combinatie van een hoog suikergehalte en een laag zuurgehalte. Volgens een beschrijving van het ras op de website scoort het ras in een smaakproef een brix van 12,7% (hoogste in de proef) en een pH van 3,2 (laagste in de proef).

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Productie en vruchtgewicht

Als vroeg ras heeft Columbia Star voor half juli 50% van haar productiepotentieel geleverd. Het ras is goed bestendig tegen vorst tot -16,6 graden, blijkt uit onderzoek. De productie varieert tussen 6,2 en 8,5 kilo per plant. Vanwege de stevigheid van de vruchten behoort machinaal oogsten tot de mogelijkheden. De grote vruchten wegen gemiddeld 7,6 gram en zijn vrij langgerekt van vorm.

Columbia Star is een soort van clubras, waarbij Global Plant Genetics businesspartners zoekt. In het voorjaar van 2018 zullen de eerste bramen geplant worden voor de eerste oogst in 2019.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin