Doorgaan naar artikel

Gelderland: hoger eigen risico faunaschade

Met een hoger eigen risico wil Provincie Gelderland telers stimuleren meer te investeren in maatregelen tegen faunaschade.

Ook wil de provincie opnieuw kijken naar de vrijstelling voor het doden van roeken en spreeuwen in de fruitteelt. Dat schrijft de provincie in de Startnotitie Faunabeleid Gelderland.

Provincies zijn nu volledig verantwoordelijk voor de tegemoetkoming in de schade. De startnotitie geeft daarmee richting aan toekomstige schaderegelingen in Gelderland. Zo schrijft de provincie dat het eigen risico van 100% voor mezenschade in fruit ongewijzigd blijft, tenzij lopende rechtszaken een wijziging nodig maakt. CDA en VVD in Gelderland willen af van dat eigen risico van 100%, bleek deze zomer. Telers hebben immers onvoldoende mogelijkheden om schade te voorkomen, zo oordeelde de rechter in augustus.

Investeren in preventie

Toch denkt de provincie dus aan het verhogen van eigen risico’s voor reguliere teelten. Zij schrijft: ‘Ook bij regulieren teelten kunnen zich door de plaats, het moment of de wijze van telen situaties voordoen dat deze jaren achtereen bijzonder kwetsbaar blijken voor schade veroorzaakt door natuurlijk in het wild levende beschermde diersoorten. In die gevallen willen wij de grondgebruiker stimuleren meer te investeren in het treffen van maatregelen en overwegen wij, naar voorbeeld van andere provincies, onder ander nader te definiëren voorwaarden, een verhoogd eigen risico te hanteren.’

Vrijstelling of ontheffing

Uit de startnotitie blijkt verder dat de provincie het beleid wil heroverwegen om vrijstellingen te verlenen voor bijvoorbeeld het doden van spreeuwen en roeken in de fruitteelt in de hele provincie. De provincie kan ook ontheffingen verlenen voor specifieke gebieden. Bij een vrijstelling is geen mogelijkheid voor tegemoetkoming in de schade, bij een ontheffing wel.

De provincie is verantwoordelijk voor de tegemoetkomingen. Het Faunafonds als organisatie is opgeheven. Het werk wordt namens de provincies uitgevoerd dor BIJ12-Faunafonds.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin