Fruit

Nieuws

Duitse deelstaten melden groei appelareaal

De Duitse appelproductie steeg de laatste vijf jaar met ruim 8% (van 31.334 naar 33.912 hectare).

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Statistisches Bundesamt. De productiestijging is geregistreerd in 2017, maar is feitelijk een groei over een periode van 5 jaar. De laatste keer dat arealen werden gemeten was namelijk in 2012.

Groei van 21%

In verschillende Duitse deelstaten is de appelproductie in 2017 uitgebreid. In het nabijgelegen Noordrijn-Westfalen is de productie toegenomen van 1.682 hectare in 2012 naar 2.051 hectare dit jaar. Dat is een groei van 21%.

Kanzi-percelen in Duitsland - Foto: Wouter van Teeffelen
Kanzi-percelen in Duitsland - Foto: Wouter van Teeffelen

Productie lager door kou

In Baden-Württemberg zou het areaal zijn opgelopen met bijna 2.000 hectare naar 12.106 hectare. Juist in die deelstaat is de appelproductie door koude dit jaar circa 30% van de normale productie. Ook in Hamburg steeg het productie-areaal in vijf jaar bijna 300 hectare naar 1.359 hectare.

Grotere vraag regionale producten

Onderzoeksbureau AMI laat weten dat de groei het gevolg is van een grotere vraag naar regionale producten in Duitsland. Ook de opkomst van nieuwe appelrassen is een verklaring voor de groei van de appelproductie. “Daar komt nog bij dat telers soms bomen planten voor appels op plekken waar eerst zure kersen stonden. In die teelt zien ze dan geen brood meer”, aldus AMI-marktonderzoeker Michael Koch.

Of registreer je om te kunnen reageren.