Fruit

Nieuws laatste update:24 jan 2017

Verbazing over prijsverwachtingen Junami

Clubrasorganisatie Inova Fruit herkent zich niet in de prijsberekening voor het ras Junami over 2015 en 2016 en de afgeleide prognose voor de lange termijn.

De commissie Begrotingsrichtprijzen heeft de prijs voor onder meer Junami stevig naar beneden bijgesteld (met €0,06 naar €0,60). Dat is volgens Philip Smits, voorzitter van Inova Fruit, moeilijk te begrijpen.

Premiumras

“Ik herken met name het beeld niet dat aangegeven wordt ten aanzien van de prijsprognoses 2015 en 2016 lange termijn", zegt Smits. "In seizoen 2015-'16 is de gemiddelde verkoopprijs van de Junami bij de Nederlandse retailers gestegen met 10 tot 15%. Dit is de verkoopprijs aan de consument en gebaseerd op GFK-cijfers. Dientengevolge zijn ook de middenprijzen voor de telers gestegen met 5 tot 10%, wel afhankelijk van het percentage aan Junami klasse 1 dat voor iedere teler verschillend is.”

Hockeyster Naomi van As trapt het nieuwe Junami-seizoen af. Met Van As poogt Inova Fruit Junami beter in de markt te positioneren. - Foto: Inova Fruit
Hockeyster Naomi van As trapt het nieuwe Junami-seizoen af. Met Van As poogt Inova Fruit Junami beter in de markt te positioneren. - Foto: Inova Fruit

Eerste stap

Deze prijsstijgingen zijn het directe gevolg van het prijsbeleid door de afzetorganisaties die de Junami-appel als premium clubras aan de Nederlandse retail aanbieden vanaf november, stelt Smits. “Het afgelopen seizoen is dus, succesvol, een eerste stap gezet naar prijsverbetering voor de Junami-appel. Ik verwacht dat mede gezien de opnieuw gestegen afzet in het afgelopen seizoen van de Junami-appel op de Nederlandse markt dat ook in dit seizoen een volgende stap gezet kan worden met betrekking tot de prijsverbetering. Dus in tegenspraak met de prognose zoals in het artikel is aangegeven.”

Investeringsaanvraag

De commissie stelt dat in het slechte afzetseizoen 2015-'16 de kwaliteit van Junami en Kanzi tegenviel in de laatste maanden. Ook voor Kanzi werd de prognoseprijs naar beneden bijgesteld. Voor clubrassen als Lola, Sweet Sensation, Wellant en Xenia werden de prognoseprijzen juist omhoog bijgesteld.

Standaard worden de begrotingsrichtprijzen vastgesteld op basis van gewogen vijfjaarlijks gemiddelde prijzen. Deze worden gebruikt voor financiële berekeningen, zoals een investeringsaanvraag. Rabobank is lid van de commissie Begrotingsrichtprijzen, net als Delphy, LTO, NFO, WTE Fruitadvies en ABN Amro.

Of registreer je om te kunnen reageren.