Doorgaan naar artikel

Van Dam: EU-voorstel tegen fruitmot gaat te ver

Staatssecretaris Martijn van Dam wil voorkomen dat de Europese Commissie strenge invoerregels oplegt aan sinaasappellanden vanwege de ziekte blackspot en risico op insleep van de Afrikaanse fruitmot.

Van Dam is het niet eens met een resolutie van het Europees Parlement dat landen sinaasappels een koudebehandeling moeten geven voor import naar de EU. Van Dam vreest dat dit de handel te veel belemmert. Er zijn alternatieven ontwikkeld voor bestrijding van de Afrikaanse fruitmot, stelt hij. Wel is hij voorstander van regulering van de bestrijding van de mot, omdat het insect in veel teelten schade kan aanrichten. Nederland heeft bij de invoer van rozen zelf genoeg te stellen met de insleep van deze mot, blijkt uit NVWA-gegevens.

Nieuwe regels plantgezondheid

Volgens Van Dam laat dit voorbeeld goed zien dat het Europees Parlement meer macht heeft. Een resolutie van het parlement moet de Europese Commissie in de beraadslaging meenemen.

Van Dam wil dat naast de koudebehandeling ook andere bestrijdingswijzen worden goedgekeurd om insleep van fruitmot te voorkomen. De staatssecretaris antwoordt dat op kamervragen van de VVD. Die partij vreest dat door de nieuwe EU-plantgezondheidswet de handel teveel zal worden belemmerd. Van Dam antwoordt dat hij de invoering in Nederland van die nieuwe striktere plantgezondheidswet kritisch zal volgen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin