Fruit

Nieuws

Areaal Spaanse aardbei 7% lager

Het aangeplante areaal aardbeien in de Spaanse provincie Huelva is dit seizoen bijna 7% lager dan vorig jaar. Van ander zacht fruit staat juist 22% meer.

In totaal is afgelopen najaar 10.030 hectare zachtfruit geplant, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Freshuelva op grond van door haar leden aangeleverde data. Dit is bijna 4% meer dan vorig seizoen. Het areaal aardbei is gedaald naar 5.400 hectare, een daling van bijna 7% (het was 5.860 hectare). Daar staat tegenover dat het areaal van framboos, blauwe bes en braam samen 22% is gestegen.

Blauwe bes is booming

Het areaal blauwe bes groeit het hardst. Dit seizoen is er 2.538 hectare aangeplant. Dat is 30% meer dan vorig jaar. Toen werd 1.953 ha verbouwd. Daarmee heeft hij framboos van de tweede plaats verdrongen. In productie zal dat dit voorjaar nog niet te merken zijn. De planten komen pas in het derde seizoen in productie.

Van framboos staat er in Huelva nu 1.932 hectare, een toename van 6,5%. Het was 1.815 hectare. Het areaal bramen groeit van 130 naar 160 hectare (+23%). Van braam zijn nieuwe rassen geïntroduceerd die vroeger in productie komen waardoor het productieseizoen wordt verlengd.

Activiteiten verplaatst

Zowel blauwe bes als framboos worden vooral in het westen van de provincie Huelva aangeplant, waar de watervoorziening beter gegarandeerd is. Freshuelva meldt dat zich hier meerdere bedrijven hebben gevestigd die hun oorsprong in Contado hebben, in het oosten van Huelva. Daar zijn steeds grotere problemen met de watervoorziening.

Illegale waterputten

Om het watertekort in Contado het hoofd te bieden, zijn in deze regio de afgelopen jaren veel illegale waterputten geslagen. Volgens het Wereldnatuurfonds is er sprake van 1.000 putten. Door de wateronttrekking is het grondwaterpeil al zo ver gedaald, dat ook het nabijgelegen natuurgebied Donana rechtstreeks wordt bedreigd, aldus de natuurorganisatie. Ze noemt de situatie kritiek, en betitelt het park als bedreigd werelderfgoed. Dat overkwam een natuurgebied in Europa nog nooit.

Het meest zichtbare gevolg is het uitdrogen van de moerassen in dit park. Op de lijst met bedreigde natuurgebieden staan 55 namen, die hoofdzakelijk te vinden zijn in oorlogsgebieden. De telers op hun beurt laten zich regelmatig horen en zien in protestmarsen die ze met duizenden tegelijk houden in de stad Huelva.

Water aanvoeren om economische ramp te voorkomen

De Spaanse bestuurders zitten in een spagaat, na het jaren achtereen bevorderen van de zachtfruitteelten: het onmiddellijk dichtlassen van de illegale putten zou een ramp voor de economie in de regio betekenen. De hoop is daarom gevestigd op de aanvoer van water van elders. Een eerste kanaal is in bedrijf genomen, aan een tweede aanvoergang wordt gewerkt. Consequentie is wel dat er een hoger prijskaartje aan de watervoorziening komt te hangen. In De Volkskrant van afgelopen zaterdag staat een uitgebreid artikel over de situatie in natuurpark Donana en de strijd met de aardbeitelers. In dit stuk wordt een prijs voor het water van €0,30 per liter genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.