Doorgaan naar artikel

Onderzoek: Tripsbeheersing zonder chemie

Roofwantsen en ook roofmijten kunnen meehelpen trips onder de duim te houden. Dat blijkt in de teelt van doordragers, daar zijn wantsen zeer waardevol gebleken. De vraag is of deze aanpak ook toepasbaar is in aanzienlijk korter durende gekoelde teelten. Daarbij is bovendien van belang dat de natuurlijke vijanden al voor de bloei aanwezig zijn in het gewas.

PPO-Onderzoekers Hilfred Huiting en Bert Evenhuis en Delphy-deskundigen Harrie Pijnenburg en Remko Riemslag keken als onderdeel van een breder onderzoek naar de niet-chemische aanpak van trips, naar de inzet van ‘bankerplanten’. Bankerplanten vormen een alternatief gewas wat de vorming van de populatie natuurlijke vijanden stimuleert.

Bij Johan en Adri Vermeeren in Rijsbergen werden in drie gekoelde teelten schildluisplanten (Alicium) geplant, dit zijn bankerplanten voor Orius (en voor trips). Daarnaast werd Orius uitgezet. Bij meer dan 2 tripsen per bloem werd ingegrepen met Mycotal.

De aanpak pakte heel redelijk uit in de eerste twee plantingen, met de pluk van exportwaardige aardbeien. In de derde planting, op een wat verder verwijderd perceel, viel het resultaat tegen. Het onderzoek wordt gefinancierd met geld van de Stichting Aardbei-onderzoek.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin