Doorgaan naar artikel

Mutantenonderzoek Elstar: PCP haalt hoogste opbrengst

In het mutantenonderzoek voor nieuwe Elstarvariëteiten zijn Excellent Star en Elrosa het meest kansrijk. Maar ook PCP doet het goed. Dat blijkt uit een presentatie vandaag op de open dag van Proefstation Randwijk.

Met als belangrijk criterium het percentage van de productie dat de kwaliteitsklasse van Elstar ‘Altijd Raak’ weet te halen, is de PCP de mutant met de hoogste opbrengst: €40.000 per hectare. Excellent Star en Elrosa volgen op de voet met €36.000 en €35.500. Referentie-appel Elshof, die als de huidige standaard voor Elstar geldt, haalt €32.500.

Que hardheid scoort Elrosa het beste, al verliest de appel wel wat van zijn pluimen in de bewaring. Dat laatste geldt echter ook voor Excellent Star en PCP. De verschillen in bewaring zijn klein.

Smaak is getest met een intern smaakpanel en de Excellent Star kwam daar als beste uit de bus. Verder is vermeldenswaardig dat deze appel wel lang in de rijping een groene grondkleur behoudt om uiteindelijk iets bruiner te rijpen.

Bij de PCP tekent onderzoeker Alex van Schaik aan dat die wat steiler groeit. “Oppassen dus met vruchtval. En de vruchten zijn wat platter, waardoor ze sneller in een hogere vruchtmaat terecht komen.”

De Elrosa is het gladst van alle mutanten. De boom echter is ietsje gevoeliger voor vruchtboomkanker.

Zaken die nu nog volop in onderzoek zijn, betreffen de bewaring, het gebruik van Smartfresh (vlak na de oogst, tijdens de bewaring of vlak voor het sorteren) en het voorkomen (en voorkómen) van schilvlekjes.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin