Doorgaan naar artikel

‘Er valt een gaatje in clubrassenaanbod appels’

Het Franse en Italiaanse aanbod Pink Lady loopt eerder af dan vorig jaar. Dat is goed nieuws voor het clubrassensegment in Nederland.

Vooral het aanbod uit Italië zou snel aflopen, omdat de maatvoering gemiddeld te klein is om gelegde Pink Lady te blijven aanbieden. Mogelijk op de vrije markt wordt dat voelbaar. Albert Heijn heeft Pink Lady jaarrond in de winkels liggen en zal dat hebben opgevangen. Op de vrije markt kost Pink Lady ‘inkoop’ nu €1,55 per kilo. In januari was de krapte voorzien en is de prijs met een stuiver verhoogd, weet een handelaar. Ondertussen stunten Albert Heijn en Plus met de appel. Plus gaat met €1,99 per kilo het verst in de actie voor losse Pink Lady. Albert Heijn vraagt €2,24 per kilo.

Profiteren

In Nederland kunnen verschillende rassen mogelijk profiteren van dat gaatje – vòòr het zuidelijk halfrond op gang komt. Junami misschien voorop. Het ras zal tot halverwege augustus beschikbaar zijn, is de verwachting. Bij een Nederlandse afzetorganisatie kost een kilo nu €1,25. Die prijs ligt iets boven vorig jaar, maar de appelmarkt voelt ook in het hogere segment de ruime beschikbaarheid van rassen. Voor Junami gaat nu meespelen dat Elstar-kopers vaker naar Junami grijpen, vanwege de houdbaarheid. Een verkooporganisatie laat weten dat volumes via vaste supermarktafnemers nu wekelijks oplopen. De Duitse markt wordt ook een steeds belangrijker afzetgebied voor Junami.

Noteringen

Voor clubrassen zijn noteringen op Duitse groothandelscentra duidelijk hoger dan vorig jaar. Franse en Italiaanse Pink Lady kosten circa 13 cent meer dan vorig jaar (circa €1,90). Voor Duitse Kanzi weten telers een 30 cent hogere prijs (€1,69) te noteren via de groothandels die hogere inkoopprijzen doorrekenen aan klanten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin