Doorgaan naar artikel

Blauwe bessen: bescheiden rol voor Nederland

Smaak is ook voor blauwe bessen het toverwoord. Het bestoken van de vraagmarkt voor dit product met volumes van te kleine bessen of bessen met een te vlakke smaak kan de groei van de vraagmarkt frustreren.

Rabobank publiceerde vandaag de Thema-update Zachtfruit over de meest belovende productcategorie in agf. De afgelopen tien jaar is de Europese productie jaarlijks met 10 procent toegenomen, naar nu 75 duizend ton op zo’n 11 duizend hectare, voornamelijk in Oost- en Zuid-Europa. Om de toekomstige vraagtoename van minimaal 8 duizend ton per jaar bij te benen is jaarlijks duizend hectare areaal extra nodig, verwacht Rabobank, dat vandaag de Thema update Zachtfruit publiceert.

Bescheiden rol Nederland

Nederland speelt met een huidig areaal van zo’n 750 hectare een bescheiden rol. Areaalgroei wordt vooral gezien bij bestaande telers. Het opzetten van een blauwebessenteelt is kapitaal- en kennisintensief.

In Nederland is samenwerking in teelt en afzet bij blauwe bes een bottleneck. Meerdere kleine partijen kunnen minder een vuist maken in veredeling, vermarkting en promotie dan grote buitenlandse spelers. Veredeling op smaak, textuur, vruchtgrootte en bewaarbaarheid is ook bij blauwe bes een must. Tot nu toe spelen Amerikaanse universiteiten een sleutelrol in de blauwebessenveredeling. Rabobank ziet commerciële partijen en de VS, Asutralië en de EU een deel van die rol overnemen.

 

Lees ook het bericht over de Thema-update Zachtfruit van de Rabobank

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin