Fruit

Nieuws 1 reactie

Vorstschade aan Spaans fruit

Nachtvorst heeft deze week voor veel schade gezorgd aan fruit in de Spaanse tuinbouwstreek Murcia.

Het warme weer van deze winter zorgde ervoor dat de knoppen aan de fruitbomen in Zuidoost-Spanje eerder uitliepen dan normaal. En wat gevreesd werd, dat lijkt twee nachten geleden te zijn bewaarheid: tuinders in het noordelijke deel van Murcia, rond Cieza, kregen te maken met 6 graden nachtvorst. De sector rept over een catastrofe en enorme schade aan honderden hectares fruitbomen.

Nachtvorst en wind

In de nacht van dinsdag op woensdag vroor het in gebied en in de voornacht hebben telers geprobeerd door beregenen en het in brand steken van strobalen geprobeerd de schade te beperken. Doordat het waaide was het resultaat hiervan maar beperkt.

De bond van tuinders COAG spreekt over enorme schade aan steenfruit, zoals pruimen, perziken, abrikozen en kersen, maar ook aan citrusfruit en amandelen en gewassen zoals artisjokken. Doordat het buitengewoon warm was afgelopen maanden stonden de fruitbomen niet alleen in bloei, maar was er ook al vruchtzetting. Volgens COAG moet deze als verloren worden beschouwd na de nachtvorst.

Eén reactie

  • JPK KIEVIT

    Daar is weer een profeet die ervan brood eet
    Eerst goede waarnemingen dan pas reageren
    Gelul in de ruimte

Of registreer je om te kunnen reageren.