Fruit

Nieuws

Claim GMO en schoolfruit bedraagt €65,3 miljoen

Nederland heeft dit jaar in totaal €65,3 miljoen aan Europese subsidies voor de groente- en fruitsector terugbetaald aan de Europese Commissie.

Het gaat om GMO-gelden en schoolfruitsubsidies, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken.

Nederland heeft in 2015 een reeks bekende GMO-zaken afgesloten met een instemming tot terugbetaling. Het gaat om correcties na controle bij telersvereningen over de jaren 2008-'11 en 2009-'11. Daarmee was een bedrag gemoeid van opgeteld meer dan €50 miljoen, zo was al bekend.

Correctie schoolfruit

Daarnaast werd een correctie geaccepteerd op ontvangen schoolfruitgelden. Het correctiebesluit kwam nadat de leveranciers de subsidieaanvragen deden voordat de te vergoeden kosten door de leveranciers van schoolfruit waren gemaakt en betaald.

Verder werd in 2015 de betalingstermijn overschreden na een gerechtelijke uitspraak. Dat blijkt uit een toelichting op de begrotingswijziging. De oorspronkelijke correctie van €1,3 miljoen is in 2016 teruggedraaid en teruggestort en vervangen door een nieuwe correctie.

Ook correctie nietig verklaard

Uit de toelichting blijkt verder dat er ook een correctie is weggestreept voor Nederland. Als gevolg van het nietig verklaren van een deel van een eerder opgelegde correctie van de Europese Commissie, heeft Nederland een bedrag van € 4,7 miljoen terugontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.