Doorgaan naar artikel

Telersprijs Conference en Elstar stijgt, niet op groothandel

Een prijscorrectie was afgelopen week zichtbaar op de Duitse en Britse groothandelsmarkten.

Op de Britse markten was dat het duidelijkst. Voor Britse Conference had de handel vorige week €0,07 minder over. Toch loopt de prijs (€0,75) voor op vorig jaar (5 tot 10%). Ook de Duitse groothandel had een kleine prijscorrectie voor Conference uit Nederland van €0,02 naar €0,96, nog wel €0,02 duurder dan Duitse waar, en €0,11 duurder dan vorig jaar.

Nederlandse markt

Op de Nederlandse markt kroop de telersprijs soms omhoog door de exportvraag met €0,01 en €0,02 per kilo. Dat geldt hoofdzakelijk voor 55-65 mm, belangrijke markten zijn Groot-Brittannië en Scandinavië. Belgische veilingen meldden een iets grotere stijging in prijzen over alle maten Conference. De Belgische middenprijs voor Conference was 46 cent in week 43, €0,03 hoger dan vorige week.

Ook bij Elstar stegen de telersprijzen afgelopen week. Voor klasse 1 gaat dat gemiddeld om €0,02 tot €0,03 per kilo. De Duitse groothandelsmarkten leverden juist €0,05 in, maar ook hier lijkt het te gaan om een vertraagd effect van de telersprijs en zal de weg omhoog gevonden worden.

Stunten met regioappels en peren

De steun van binnenlandse supermarkten lijkt van behoorlijke omvang. Al valt op dat de Duitse prijsvechters minder hebben met de binnenlandse rassen. Aldi heeft acties met Honeycrunch. Lidl voert opnieuw geen Nederlands fruitras in de actie deze week.

Het opvallendst is de scherpe actie van Jan Linders met regionale Conference en Elstar voor €0,69. Albert Heijn heeft een brede tassenactie met appels. Dat geldt voor alle gangbare rassen, ook de biologische. Met de buitenbeentjes appels stunt AH volgende week voor €0,69 per kilo.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin