Fruit

Nieuws

Tegengestelde prijsbeweging Conference

Nederlandse en Belgische telers moesten zich afgelopen week tevreden stellen met een iets lagere opbrengstprijs.

Dat was in de Nederlandse afzet en Belgische veilingen zichtbaar, maar ook op de Duitse groothandelsmarkt dat vaak een echo vormt op prijsbewegingen een week eerder. Op de Britse markt viel een pijlsnelle stijging op van de handelsprijs voor deze peer van eigen bodem. De prijs steeg gemiddeld 16% naar iets minder dan €0,86 (groothandel).

Op de Nederlandse en Belgische markt waren telersprijzen zichtbaar van circa €0,50 tot €0,68. Een iets betere vraag naar kleinere vruchten leidden tot kleinere prijsverschillen tussen de kleinste en grote maten. Het verlies bij de grotere maten zorgt dat dit niet zichtbaar is in de middenprijsvorming. Voor de Belgische telers werd over week 45 een middenprijs afgegeven van 47 cent, een cent meer dan vorige week. Opvallend: de middenprijs voor Conference ligt daarmee in week 45 €0,02 achter bij vorig jaar in dezelfde week, al is de vergelijking lastig door de vroegere start van het perenseizoen in 2016.

Winkelacties vooral met appels

Op de binnenlandse markt is de ondersteuning door winkelacties voor Conference beperkt (Jumbo en Nettorama). Dirk doet een actie met Doyenné du Comice voor €1,00. Het actiegeweld is vooral zichtbaar bij appels. Alle Nederlandse rassen komen bijna aan bod. Opvallend is dat Albert Heijn zich vooral met buitenlandse rassen bezig houdt door acties deze week en volgende week met Jazz en Pink Lady. De klassieke prijsvechters Lidl en Aldi kijken al wat langer minder naar Nederlandse acties met hardfruit. De kleinere winkelketens spreiden de inzet van het actiemiddel over Kanzi, Elstar, Wellant, Rubens en Jonagold. Kanzi krijgt met Plus, Vomar, Deen en Jan Linders een mooie steun voor de volumes.

Voorraad

De voorraadposities van de oude rassen lijken gunstig in verschillende EU-landen. Daarmee is het vooruitzicht voor met name Elstar en Conference redelijk gunstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.