Fruit

Nieuws

Kinderen eten veel meer fruit

Kinderen van 9 tot 18 jaar zijn in de afgelopen 5 jaar 20% meer fruit zijn gaan eten. Ze eten nu gemiddeld 94 gram fruit per dag.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van de grote Voedselconsumptiepeiling die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan het uitvoeren is. Deze peiling gaat een gemiddelde geven over de jaren 2012 tot en met 2016. Het gemiddelde over 2012 tot en met 2014 is nu alvast naast de vorige peiling van de consumptie van 2007 tot en met 2010 gezet.

Net zoveel groente, meer fruit

Nederlanders aten die afgelopen jaren gemiddeld 127 gram groente per dag. Dat was tussen 2007 en 2010 slechts een enkel procentje meer. Die groenten worden voor 85% tijdens de avondmaaltijd genuttigd, voor 10% tijdens de lunch en voor 5% tussendoor.

Van fruit (in het onderzoek in één categorie geplaatst met noten en olijven) eet de Nederlander iets minder dan 120 gram per dag. Dat is 2% meer dan vijf jaar eerder. Die kleine groei is met name gerealiseerd door de grote groei van de fruitconsumptie door scholieren.

Meestal als tussendoortje

Fruit wordt meestal (60%) als tussendoortje en verder gelijkelijk verdeeld over de drie hoofdmaaltijden van de dag. De status als het populairste tussendoortje (na de categorie koek en gebak) wordt weerspiegeld in de op een na hoogste score als buitenshuis genuttigd voedsel (weer ná koek en gebak). Met name op school en op het werk eten we fruit. Het succes van het schoolfruit is ook de verklaring van de zo opmerkelijk sterk verhoogde fruitinname door kinderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.