Doorgaan naar artikel

‘Fruitteelt snakt naar handelsverdrag Canada’

België gaat akkoord met Ceta, het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag. Eerder deze week toonde de fruitsector zich bevreesd over de gevolgen van het mogelijk niet doporgaan van het handelsverdrag. De Belgische fruitteelt heeft het handelsverdrag CETA met Canada nodig om nieuwe afzetmarkten te creëren.

Dat zegt Florent Geerdens van fruitboomkwekerij René Nicolai in het Vlaamse tv-actualiteitenprogramma Terzake van Canvas. “De export naar Rusland is ons afgenomen door de politiek. We zijn nu 2,5 jaar bezig om nieuwe markten te ontwikkelen en het lijkt erop dat we nu eindelijk kunnen beginnen. Dit is het begin van een uitweg uit de crisis.” In dezelfde uitzending zegt melkveehouder Hollands overigens fel tegen het handelsverdrag te zijn, omdat het de positie van Europese melkveehouders zou ondermijnen.

Schaal

Geerdens is al actief op het ontwikkelen van derde markten. Hij heeft samen met een Indiase partner Belinfresh opgericht voor de uitvoer van Belgische appels naar India. Het gaat om circa 10.000 ton. Van Canada dat qua inwonertal drie keer zo groot is als België zijn de verwachtingen niet direct groot. “In het Summerland is fruitteelt en achter de grote meren is best veel fruitteelt, maar het is niet zo dat ze ons zullen overstelpen met fruit. We zijn sterk genoeg om de concurrentie aan te gaan. Dit betekent kansen voor ons.”

Voortgang

Woensdag lijken de onderhandelingen tussen Wallonië, De Europese Unie en Canada te vorderen. Donderdag volgde een akkoord. Het belangrijkste discussiepunt was het arbitragehof waar buitenlandse investeerders kunnen procederen tegen de wetgeving van lidstaten. Een Canadees bedrijf dat in Europa investeert en hinder ondervindt van de Europese milieuwetgeving kan zo’n arbitragehof inschakelen. Wallonië wilde zekerheid dat daarmee niet milieuwetgeving kan worden tegengehouden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin