Doorgaan naar artikel

Europese Commissie drukt appelmarkt verder in moeras

De Europese Commissie zou goed moeten kijken naar de effecten van haar beleid voor de fruitmarkt.

Niet alleen heeft het de overproductie appels op de Europese markt in Polen gesubsidieerd. Ook komt het afbouwen van de interventie na de Russische boycot feitelijk te vroeg. Polen kan dit jaar 90.000 ton uit de markt nemen, dat is 30% van de volumes van vorig jaar. Voorlopig lijkt de Europese Commissie nog niet gevoelig voor de Poolse vraag om meer volume uit de markt te nemen.

De Nederlandse markt voelt dat ook. Jonagold heeft hinder van de lage aanbiedingsprijzen die Polen in Scandinavië neerlegt. Voor met name de grote maten zijn de prijzen van onder de 20 cent per kilo zeer bedroevend en een bewijs dat de Europese maatregelen niet alle pijn wegnemen. Nederlandse afzetorganisaties verwachten niet voor niets het volledige opkoopvolume van de laatste EU-regeling na de Russische boycot te zullen aanspreken.

Contingent

Mogelijk komt de Europese Commissie nog over de brug door ongebruikte volumes uit de opkoopregeling te herverdelen naar waar de pijn het grootst is. In Frankrijk en Italië lijkt de vraag nauwelijks gehinderd door de Russische boycot. De Europese Commissie heeft landen gevraagd opgave te doen van het volume dat niet gebruikt is.

Voor Nederlandse Jonagold is de exportvraag geraakt door de Poolse appelcrisis en blijven de prijzen onder druk staan bij de start van het seizoen. Afgelopen week ging gemiddeld drie tot vijf cent af van de telersprijzen Jonagold. De beste partijen brachten tot 48 cent op. Kleinere maten bleven steken op 20 tot 25 cent, meer nog dan de dikke appels. In België is dat niet anders met gemiddelde uitbetaalprijzen in week 41 van 22 cent voor Jonagold (en mutanten) tot 24 cent voor Jonagored. Dat is dus inclusief de prijs voor industrie (middenprijs).

Elstar voor €2,89

In Nederlandse supermarkten is het met Jonagold-acties deze week rustig. Twee acties (Jumbo en Poiesz) vallen op met prijzen van 99 cent. Opvallend is de actie bij AH, deze en volgende week. De keten doet de biologische Elstar in de aanbieding. Een kilozakje kost nog altijd €2,89 overigens.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin