Doorgaan naar artikel

‘Polen moet appelproductie afstemmen op vraag’

De Poolse fruitteeltdeskundige Eberhard Makosz stelt dat Polen de appelproductie meer moet afstemmen op de vraag. Hij pleit voor een verlaging naar 3,5 miljoen ton met appels van hoge kwaliteit.

Binnen enkele jaren groeit de Poolse productie van appels naar verwachting naar 4,3 tot 4,5 miljoen ton. Op lange termijn zou dat zelfs 5 miljoen ton kunnen zijn. Van de jaarlijkse productie is meer dan de helft bestemd voor verwerking tegen lage prijzen. De Poolse fruitteeltdeskundige Eberhard Makosz stelt op de nieuwssite sagyogrody.pl de vraag of het niet de moeite waard is de oogst te beperken tot bijvoorbeeld 3,5 miljoen ton, maar dan wel appels te produceren van hoge kwaliteit tegen hogere prijzen, bericht de NFO.

Appelexport flink gedaald

Volgens Makosz heeft de Poolse appelsector te hoge verwachtingen van de exportmogelijkheden voor appels naar nieuwe markten en verre landen. “Zelfs al stijgt de export naar nieuwe bestemmingen de komende jaren naar 100.000 ton, dan is dat nog geen 10 procent van de totale Poolse appelexport.” Na de Russische boycot daalde de Poolse appelexport van meer dan 1 miljoen ton naar 860.000 ton, waarvan er 560.000 ton naar Oost-Europese landen ging en 280.000 ton naar West-Europa. Ongeveer 20.000 ton werd buiten Europa afgezet. De Poolse appelconsumptie schommelt rond de 650.000 ton.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin