Fruit

Nieuws

Wilde bijen leveren miljoenen op

Wilde bijen blijken een belangrijke rol te spelen van de bestuiving van gewassen in de tuinbouw. Onderzoek toont aan dat wilde bijen bijdragen aan de productiewaarde van appels en blauwe bessen ter waarde van duizenden euro’s per hectare. Alleen al voor een appel als Elstar komt dit voor heel Nederland neer op €16 tot €20 miljoen per jaar.

Naast de honingbij zijn er honderden soorten wilde bijen in Nederland, maar hun belang voor de bestuiving van gewassen was tot nu toe onbekend. Door middel van meerjarig onderzoek op enkele tientallen bedrijven is de bijdrage van deze wilde bestuivers aan de productie van appels (het ras Elstar) en blauwe bessen (de rassen Duke en Liberty) voor het eerst onderzocht. Daaruit blijkt dat wilde bijen niet alleen zorgen voor meer kilo's aan vruchten, maar ook dat de vruchten van een hogere kwaliteit zijn. De appels werden groter, en in sommige jaren ook beter van vorm, waardoor een groter percentage vruchten in de hoogste kwaliteitsklasse terechtkwam.

Wilde bijen presteren beter

"Wilde bijen blijken veel beter te presteren dan honingbijen in de overdracht van pollen op bloesems van Elstar-appelbomen," zegt Alterra-onderzoeker Arjen De Groot. "Hoewel ze in minder grote aantallen voorkomen dan honingbijen, nemen ze meer dan de helft van de totale bestuiving van appelbloesems voor hun rekening." Daardoor maakt de bijdrage van wilde bestuivers mogelijk zelfs het verschil tussen een rendabele of een niet-rendabele Elstar-teelt. En ook bij blauwe bessen is er een flink effect: de netto winst lijkt daar ongeveer 12 procent lager uit te vallen als wilde bijen zouden ontbreken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Alterra Wageningen UR in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.