Doorgaan naar artikel

GMO-regels bepalend voor nieuw afzetmodel rond Univeg

Het handelsconcern Univeg wil voor het nieuwe fruitseizoen 51 procent van de aandelen kopen in afzetdochter H-Fruit van veiling Haspengouw.

Daarmee ontstaat een intensieve samenwerking tussen een veilingcoöperatie en handelshuis. De voorgenomen samenwerking moet passen in de GMO-regels en Belgische mededigingsregels. De beide partijen zijn zich er van bewust dat zonder zo’n GMO-goedkeuring de samenwerking strandt.

Volgens de Belgische Boerenbond, betrokken via een achtergestelde lening van participatiedochter AIF, is het samenwerkingsmodel vernieuwend, maar zijn al verkennende gesprekken gevoerd met de Vlaamse overheid die uitvoerder is van GMO-regels. “Er zijn afspraken gemaakt om de regels van GMO te respecteren, zoals de regie in de afzet. De aanbodmanager van Haspengouw heeft het laatste woord in de prijsbepaling bijvoorbeeld.”

De Boerenbond spreekt van een nieuw platform voor samenwerking tussen producentenorganisaties uit België of Nederland. De zusterbedrijven van Haspengouw Fruitmasters en WOG is geen aanbod gedaan om aan te haken, maar die mogelijkheid bestaat, zegt de Boerenbond. “Het is geen exclusief platform, er zouden meer partijen in kunnen deelnemen.”

H-Fruit wordt door de deelname van Univeg een veel krachtiger afzetorgaan, omdat nieuwe markten opengaan voor de telers van Haspengouw. Bestaande klanten blijven beleverd worden. Volgens de Boerenbond hoeft de samenwerking geen gevolgen te hebben voor de zusterbedrijven Fruitmasters en WOG, ondanks dat Univeg een grotere zeggenschap krijgt in de afzet van rassen als Kanzi of de peer P2829.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin