Fruit

Nieuws

Fruitmasters houdt vertrouwen in APO met Haspengouw

De intensieve samenwerking tussen fruitcoöperatie Haspengouw en Univeg verstoort de associatie van producentenorganisaties (APO) EFC niet.

Dat verwacht EFC-partner Fruitmasters na kennisname van de details van de samenwerking, die ook binnen de GMO-regels moet passen. Volgens Fruitmasters heeft Haspengouw toegezegd dat het de APO niet raakt en daar vertrouwt de Nederlandse veiling op. De commerciële positie van Fruitmasters bij de exclusieve rassen Kanzi en de peer P2829 is niet in gevaar nu Univeg de lakens lijkt te gaan uitdelen in de afzet bv. Volgens Fruitmasters is voldoende geborgd dat Haspengouw de regie in de afzet heeft, ook een voorwaarde om GMO te blijven ontvangen.

De samenwerking van Haspengouw en Univeg draait om de afzet-bv H-Fruit dat een joint venture wordt met geld van de Boerenbond. Die bond pleit voor deelname van meer producentenorganisaties, een bundelingspoging dus. Fruitmasters verwacht niet in te gaan op die bundelingspoging. De Betuwse coöperatie heeft een eigen afzet-bv en volgt een eigen strategie.

Of registreer je om te kunnen reageren.