Fruit

Nieuws

Fruitsector ook kwetsbaar bij handelsakkoord Mercosur

De Nederlandse fruitsector heeft niet alleen maar zaken te winnen bij een vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerikaanse landen in het blok Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraquay en Uruguay).

De Nederlandse fruit- en groenteteelt wordt ook kwetsbaarder door zo'n akkoord, mochten de onderhandelingen heropend worden. Met de bestaande drempels slaat de handelsbalans voor groente en fruit al uit in het voordeel van Zuid-Amerika.

Volgens het landbouweconomisch instituut LEI  wil de Nederlandse agrosector graag exporteren naar Mercosur-landen maar is het een lastige en tijdrovende door de fytosanitaire eisen. De recente export van peren naar Brazilië is daarin een doorbraak gebleken. Als het tot een akkoord komt, is ook te verwachten dat de concurrentie van fruit uit Zuid-Amerika op de Europese markt toeneemt. Nu heeft Zuid-Afrika nog een nultarief voor importheffingen, maar moet voor import uit Zuid-Amerika in de buidel getast worden. De handel zou baat hebben bij een verlaging van de importdrempels om het fruit makkelijker naar Rusland te re-exporteren.

De onderhandelingen met Mercosur-landen mislukten in 2004, maar er is weer toenadering tussen de EU en Mercosur om de gesprekken over afbouwen van handelsbelemmeringen weer te heropenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.