Doorgaan naar artikel

Machine maakt aardbeiruggen voor telen op substraat

Haygrove heeft een machine in ontwikkeling voor het maken van smalle rugjes waartussen substraat op folie komt te liggen. De machine is bedoeld voor de teelt van aardbeien en komt volgend jaar op de markt.

Bij de machine van Haygrove zorgen twee kouters aan weerszijde van de machine voor het opwerken van de benodigde grond. Een speciaal gevormde rol brengt twee rugjes in de gewenste vorm. Nadat de ruggen getrokken zijn, komt op en tussen de twee ruggen folie en/of anti-worteldoek te liggen. De folie dient voor het droog houden van de ruggen, zodat ze niet inzakken. Bij gebruik van los substraat (kokos) worden beide aangebracht en in de geul die tussen de ruggen is ontstaan, komt het substraat te liggen.

Kokossubstraat

Een andere mogelijkheid is het substraat in bakken die in de geul passen te doen en daar het substraat in aanbrengen. In beide gevallen komt er nog een druppelslang op het substraat te liggen. De toepassing met los kokossubstraat wordt in Zweden en Denemarken al uitgevoerd. Onderin de geul komt een drainageslang op de folie te liggen voor afvoer van overtollig water. De ruggen liggen op 1 tot 2 procent afschot. De prijs is nog niet bekend, omdat de machine nog in ontwikkeling is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin