Fruit

Nieuws

Suzuki-fruitvlieg ook in rode bes en pruim

De Drosophila suzukii (suzuki-fruitvlieg) is in Nederland behalve in kersen ook aangetroffen in pruimen, rode bessen, blauwe bessen, aardbeien, bramen en frambozen. De plaag heeft zich daarmee aanzienlijk uitgebreid ten opzichte van 2013.

Met name het vinden van de suzuki-fruitvlieg in rode bessen en pruimen is een tegenvaller. In 2013 werd in percelen met aangetaste frambozen en bramen geen aantasting in belendende rode bessen gevonden. Ook in laboratoriumproeven bleken rode bessen weinig aantrekkelijk. Maar eind juli van dit jaar zijn in verschillende percelen aantasting gevonden, vooral in de buurt van wilde kersen of kersenboomgaarden. "Een punt van zorg vormen rode bessen voor de lange bewaring. De larven zullen een langdurige CA-bewaring bij lage temperatuur waarschijnlijk niet overleven, maar onbekend is hoe aangetaste bessen zich tijdens de bewaring zullen houden", zegt onderzoeker Herman Helsen van PPO Fruit in Randwijk.

Ook pruimen kunnen worden aangetast, zo bleek eind juli. De eerste aantasting werd gevonden in Opal, in enkele vruchten die na de oogst aan de bomen waren achtergebleven. Maar ook in de allereerste rijpende Victoria zijn eind juli eieren aangetroffen.

Ten slotte is ook op aardbei de eerste serieuze infectie gevonden. Bij de oogst van een gewas doordragers viel op dat de vruchten zacht aanvoelden, lekten (plukkers kregen rode handen) en na de oogst snel achteruit gingen. Eind juli bleek het grootste deel van de toen rijpe vruchten op het betreffende perceel aangetast.

De vraag is volgens Helsen niet of de suzuki-fruitvlieg aanwezig is. "Dat is in heel Nederland het geval. Telers moeten zich echter afvragen hoe ze explosie van de populatie op hun bedrijven kunnen voorkomen. Met de juiste hygiënemaatregelen en met inzet van het middel Tracer kan veel schade in de teelt en het handelskanaal worden voorkomen."

Het onderzoek over suzuki-fruitvlieg wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, Productschap Tuinbouw en diverse afzetpartijen.

Lees alles over het onderzoek van PPO en over de te nemen maatregelen in het uitgebreide artikel van Herman Helsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.