Doorgaan naar artikel

Gelijkmatiger aanvoer ­vollegrondsaardbei goed voor afzet

De gelijkmatige aanvoer van vollegrondsaardbeien heeft een positief effect op de prijsvorming. In de maand juli is er sprake geweest van een structurele verbetering van de prijs en die tendens zet zich in augustus voort.

Gekeken naar de prijsvorming van Elsanta en Sonata (onbedekte teelten, 30 en 35 eps) voor de klok van The Greenery valt op dat het prijsniveau in juni ongeveer 25 procent lager lag dan in 2013, maar in juli is sprake van een stevig prijsherstel. De gemiddelde klokprijs van deze soorten gaat in de maand juli met 60 procent omhoog, naar een niveau van 1,45 euro per 500 gram (in 2013 was dat nog 91 cent).

Gekeken naar de afzonderlijke aardbeientypen doet Elsanta het net iets beter dan Sonata, maar de verschillen zijn klein. Het prijsniveau over de periode van 10 juni tot en met 11 augustus ligt ongeveer bij Elsanta ongeveer 15 procent boven dat van 2013. Sonata kent in de sortering 30 tl een stijging van ruim 12 procent, maar ziet de waarde van 35 tl voor de klok dalen met 5 procent.

Herstel zet door

Veiling Hoogstraten herkent het beeld dat uit deze cijfers spreekt. Ook in augustus lijkt het prijsherstel door te zetten. Veiling Hoogstraten stevent naar eigen zeggen af op een nieuw record wat productie betreft. De Belgische aanvoer zal dit seizoen naar schatting uitkomen op 32 miljoen kilo. Dat is 1,5 miljoen kilo meer dan in het recordjaar 2012 werd aangevoerd. In 2013 lag de aanvoer met 29,5 miljoen kilo enigszins lager.

Lees meer in Groenten & Fruit editie 17.

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin