Doorgaan naar artikel

Fruittelers hopen op exportvergunning VS

De Belgische fruitteelt hoopt op een exportvergunning naar de Verenigde Staten, als alternatief voor de Russische markt.

“Zeven jaar wachten we al op een exportvergunning voor de VS. Hopelijk wordt dat nu snel opgelost”, zegt Tony Derwael van Bel’Éxport op vilt.be. Van de Belgische peren gaat 90 procent de grens over en de helft daarvan gaat normaal gesproken naar Rusland. De importstop moet volgens Derwael echter geen reden zijn voor paniek.

Omdat het hardfruit dat in september geoogst wordt voor een groot deel de opslag in gaat, hebben de fruittelers in België en Nederland de tijd om andere markten te verkennen. De telers putten ook hoop uit wat in Polen is gebeurd na het eerdere Russisch invoerverbod op fruit. Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT): “Ik sprak met een Poolse collega over die situatie. Sinds het Russische invoerverbod is de binnenlandse vraag er vier keer groter geworden. Hij is helemaal uitverkocht.” In Polen ging de oproep om meer appels van eigen bodem te eten om Poetin een hak te zetten viraal via de sociale en andere media.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin