Doorgaan naar artikel

Brazilianen mengen zich in bananenoorlog

De voorgenomen fusie tussen de Amerikaanse bananengigant Chiquita en haar Ierse soortgenoot Fyffes is ernstig in gevaar gekomen door een plotseling tegenbod van twee Braziliaanse bedrijven voor Chiquita.

Chiquita zegt dat het blijft geloven in de voordelen van een samengaan met Fyffes maar dat het toch het tegenbod serieus zal bekijken. Het nieuws zorgde er wel voor dat de koers van Chiquita op Wall Street in één klap met 30 procent omhoog schoot terwijl die van Fyffes in Dublin juist met 14 procent duikelde.

Cutrale Group, één van de grootste leverancier van sinaasappelsap in de wereld, wil samen met investeringsmaatschappij Safra Group 610 miljoen dollar op tafel leggen voor de Amerikaanse bananen- en fruitspecialist. Tot nu toe was Chiquita van plan zich als het ware over te laten nemen door Fyffes waardoor het zou kunnen profiteren van de lagere Ierse belastingtarieven. Een combinatie van Chiquita en Fyffes, die al in maart is aangekondigd, zou daarbij het grootste bananenbedrijf ter wereld opleveren met een marktaandeel van rond de 29 procent. De wereldmarkt voor bananen is jaarlijks rond de 7 miljard dollar waard.

Cutrale stelt op haar beurt in een brief aan de Raad van Bestuur van Chiquita dat haar voorstel minder risico’s oplevert. ”We zijn ervan overtuigd dat deze transactie interessante en een meer zekere waarde oplevert voor de aandeelhouders van Chiquita dan de voorgenomen fusie met Fyffes.” Analisten gaan er daarbij van uit dat het Braziliaanse concern met het inlijven van Chiquita haar productenpakket verder wil diversificeren, zeker nu wereldwijd de verkoop van sinaasappelsap onder druk staat.

In Ierse beurskringen wordt gesteld dat de voorgenomen fusie tussen Fyffes en Chiquita ‘op een bananenschil is uitgegleden’. Gezien de premie die Cutrale en Safra willen betalen, is een overname van Chiquita door Fyffes nu een stuk minder waarschijnlijk geworden. Dat zet dan wel vraagtekens bij de toekomst van de Ierse bananenhandelaar zelf.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin