Doorgaan naar artikel

6.000 euro steun per hectare niet-geoogste peren

De Belgische Boerenbond is blij dat telers 3.220 euro per hectare ontvangen als zij besluiten niet te plukken, maar de peren met rijpmiddel te behandelen.

Voor telers die aangesloten zijn bij een producentenorganisatie, wordt de vergoeding op basis van het cofinancieringsprincipe verdubbeld. De Belgische Boerenbond wil op deze manier 2.000 hectare peren uit productie nemen dit seizoen. Vandaag moet duidelijk worden of dat wordt gehaald.

Schandalig

De Boerenbond noemt het schandalig dat Europa het noodfonds vult met middelen uit het landbouwbudget, terwijl de problemen zijn ontstaan door politieke spanningen tussen de EU en Rusland. De bond eist alsnog dat de EU 75 in plaats van 50 procent voor haar rekening neemt. “De spanningen tussen Europa en Rusland vallen volledig op de kap van de agrovoedingsketen. Maatregelen zouden dus met algemeen EU-geld moeten vergoed worden, niet met geld dat voorzien is voor landbouwbudget”, verduidelijkt voorzitter Piet Vanthemsche.

De bekendmaking van de vergoeding voor het niet-oogsten van peren is versneld, door de vroege pluk. De ophoudtarieven voor tomaten, appels, roodfruit en andere groente zijn nog niet bekend.

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin