Doorgaan naar artikel

Opnieuw vrijstelling Tracer tegen Suzuki-fruitvlieg

Staatssecretaris Sharon Dijksma geeft opnieuw een vrijstelling af van het middel Tracer ter bestrijding van de Suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) in de zachtruitteelt.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden adviseert de vrijstelling niet te verlenen. Met de gevraagde toepassing wordt de off-crop norm voor bijen overschreden, maar Dijksma ziet voldoende mogelijkheden om het effect op bijen te verminderen. Dat kan onder meer door extra driftreductie en toepassing na zonsondergang. De economische belangen voor de zachtfruitsector zijn groot, zo blijkt uit het besluit dat gepubliceerd is in de Staatscourant.

Onder de Nederlandse klimaatomstandigheden ligt het aantal generaties lager dan in Zuid-Europa. De verwachting is dat de Suzuki-fruitvlieg vanaf juli kan leiden tot aantasting. Zelfs bij een gering aantastingsniveau is de economische schade groot, omdat aangetaste partijen niet in de handel gebracht kunnen worden.

De Suzuki-fruitvlieg komt inmiddels verspreid in Nederland voor. Uit de ervaring in Zuid-Europa blijkt dat de Suzuki-fruitvlieg na vestiging en verspreiding veel schade aan zacht fruit veroorzaakt. In Frankrijk en Italië zijn opbrengstverliezen gemeld van 80 procent voor kleinfruit.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin