Fruit

Nieuws 1 reactie

Drosophila maakt het telers nog lastiger

De Drosophila Suzukii is massaler aanwezig op fruitteeltbedrijven dan vorig jaar. Dat werd gisteren duidelijk op een bijeenkomst bij PPO Randwijk.

De fruitvlieg die tot voor kort nog alleen in zuidelijker landen voorkwam, lijkt dit jaar van de zachte winter en de warme lente gebruik te hebben gemaakt om zich goed te handhaven en vermenigvuldigen in Nederland. Net als vorig jaar is de vlieg eerst actief geworden in de kersenteelt. Verschil is dat er dit jaar nauwelijks sprake is van regionale verschillen: overal wordt de vlieg aangetroffen, of het nu bedrijven zijn waar ook importkersen worden verkocht of niet.

Doordat kersen langer aan de boom hangen, is de vrucht vatbaarder voor schade door de Drosophila dan zachtfruit dat sneller groeit en rijpt. Kersen zijn daarom ook vatbaarder voor commerciële schade. De aanvoer van Nederlandse kersen is merkbaar kleiner, merkt de handel. Aangetaste kersen zijn door de beurse plekken onverkoopbaar en moeten zorgvuldig worden afgevoerd om verdere aantasting van gezonde vruchten te voorkomen.

Ook pruimen blijken vatbaar te zijn voor aantasting, zo blijkt uit berichten uit Frankrijk. Het advies is dan ook extra attent te zijn op plekken waar pruimenbomen dicht in de buurt staan van kersen. In Nederland zijn in de pruimenteelt nog geen problemen gemeld.

In de eind deze week uitkomende editie van het Groenten & Fruit Magazine is meer te lezen over deze plaag en de maatregelen die telers kunnen nemen om de schade in te perken.

Eén reactie

 • a.j kanters

  dag
  ik wil wel reageren op het suzukii artikel.
  hoe kun je nou toch denken dat we alle zieke en gebarsten vruchten kunnen afvoeren,
  ik heb op mijn eigen bedrijf en ook gezien op bedrijven bij collega,s dat daar bijna de hele oogst is gebarsten en nu op d e grond ligt. het is onmogelijk om dit op te ruimen. daarom pleit ik er ontzettend voor om het middel tracer vrij te geven voor deze ramp vlieg. dit is echt een bedreiging voor de kersen teelt.
  ik ben voorlichter bij lucel en geef advies in de glas tuinbouw. daar word het middel tracer gebruikt en met de voeding mee gestuurd. na 3 dagen word dit product gewoon weer geoogst. er moet echt een middel komen dat kort voor de oogst in de kersen teelt gebruikt kan worden. op dit moment zit de natuur vol met deze vlieg.
  ik hoop echt dat de bestuurders van het produktschap de ernst van deze zaak begrijpen en wat doen. je mag er toch niet op gokken, dat een strenge winter ons zal redden.
  vr gr toon kanters

Of registreer je om te kunnen reageren.