Doorgaan naar artikel

Schade vogels in fruitteelt fors gedaald

De schade van zangvogels (vraat) lag vorig jaar op een kwart van het niveau van 2012, blijkt uit het jaarverslag van het Faunafonds.

Zowel bij appels als peren is de gemelde schade bij het Faunafonds fors gedaald. Werd in 2012 nog voor 2.8 miljoen euro gemeld aan schade; in 2013 lag dat net onder de zeven ton. In kilo was het verlies door vraat in 2012 bijna vijf miljoen kilo appels en peren tegen 1,3 miljoen kilo vorig jaar. Het Faunafonds keerde minder uit voor het fruit dan in 2012. De berekende kiloprijs voor Elstar werd bijgesteld van 65 naar 58 cent in 2013.

Voor Conference daalde de rekenprijs van zeventig naar zestig cent per kilo. De sterke daling wordt dus met name veroorzaakt door een fors lager aantal ontvangen verzoekschriften voor een tegemoetkoming en door lagere fruitprijzen. Tijdens de rijpingsperiode van het fruit waren er beduidend minder zangvogels aanwezig. Als oorzaak wordt hiervoor aangegeven een slecht broedjaar o.a. veroorzaakt door een lang aanhoudend koud voorjaar. Uit onderzoek in 2013 is gebleken dat mezen voor nagenoeg de gehele fruitschade verantwoordelijk moeten worden gehouden en dat het aandeel van andere vogelsoorten in de schade aan rijpend fruit nagenoeg nihil is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin