Doorgaan naar artikel

Honderd bijenhotels geplaatst voor onderzoek

Vanuit het kennisnetwerk BIJenBESTUIVING heeft het Louis Bolk Instituut in den lande ruim honderd identieke bijenhotels geplaatst. Het doel is dat de deelnemende agrariërs bijhouden in hoeverre de hotels bewoond worden door wilde bijen.

Deze informatie, samen met gegevens over het omringende landschap, moet duidelijk maken onder welke omstandigheden wilde bijen het best gedijen. Dankzij deze grootschalige monitoring op meer dan honderd plekken in Nederland wordt duidelijk welke landschapselementen cruciaal zijn voor wilde bijen. (Wilde) bijen zijn cruciaal voor de biodiversiteit en bestuiving. Daarom worden bij-vriendelijke plekken in landbouwgebieden steeds belangrijker. De verwachting is dat de bijenhotels vooral gebruikt worden door algemene soorten solitair levende metselbijen. Die zijn afhankelijk van bijvoorbeeld erfbeplanting en overhoekjes, waar bomen en struiken zorgen voor voldoende dracht, beschutting en nestgelegenheid.

Het Louis Bolk Instituut inventariseert en analyseert de gegevens en zal aanbevelingen doen om de bij-vriendelijkheid van het landschap te bevorderen. Meer informatie: www.boerenmetbijen.nl.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin