Fruit

Nieuws laatste update:17 apr 2014

Telers goed voorbereid op nachtvorst

Het lijkt erop dat de vorst van de afgelopen nacht behoudens een verstoorde nachtrust en extra kosten, weinig gevolgen gaat hebben.

De temperaturen zijn niet zo diep gezakt als aanvankelijk werd verwacht. Wel wordt schade gemeld in buitenteelten in Duitsland rond Bonn. De vorst was vanochtend vooral spannend voor lokale en nationale omroepen, die her en der verslaggevers in boomgaarden hadden geposteerd. Tussen de hardfruittelers die in de weer waren met beregenen, kwam een kersenteler aan het woord die de 1 à 2 graden vorst te lijf ging met 300 brandende paraffinepotten per hectare. De kosten voor die potten becijferde hij op €2.500 per hectare.

Volkel het koudst

Volgens een overzicht van weerplaza.nl was het 't koudst in Volkel in Noord-Brabant, met een temperatuur van -7,2 graden Celsius op 10 centimeter boven maaiveld. Voor telers van aardbeien was de warmte-uitstraling vanuit de bodem zo mogelijk nog riskanter. Dat risico gold op de eerste plaats de normaalteelten, waarvan de bloemen doorgaans hoger zitten dan van de gekoelde teelten.

Voor Kees Peeters in Hoeven was het voldoende reden zijn normaalteelt sinds gisterenavond 10 uur te beregenen. "Er ligt stro op, dat straalt uit. Op het koudste moment was het onder de beregening -1 graad Celsius. Op de folietunnels lag ook ijs." Peeters rekent erop dat zijn gewas geen schade heeft opgelopen.

Vorstberegening

David van Sprundel in Etten-Leur had er vanochtend zijn tweede nacht met vorstberegening opzitten. Tot vanochtend half 10 had hij cyclisch beregend om het laatste ijs van zijn al volop bloeiende gekoelde teelt te krijgen. Afgelopen weekend was hier stro ingereden.

In de regenmeter zat vanmorgen 12 millimeter water, na een bijzonder vorstnachtje, vertelt Van Sprundel. Rond 23 uur gisterenavond gaf de thermometer 0,4 graden boven nul aan, als het begin van een flinke temperatuurdaling. Rond 1 uur werd het bewolkt en liep het kwik op tot 3 graden boven nul. Twee uur later was het bij helder weer 3 graden onder nul.

De beregeningsapparatuur blijft voorlopig 'stand by' liggen. "Ik vertrouw het niet meer. We zitten nog vroeg in het seizoen: door het gunstige weer met volop bloei, maar ook met de kans op nog enkele vorstnachten."

Hij krijgt daarin bijval van adviseur Johan van de Logt van HortiNova. "Ik heb vanochtend en vanmiddag rond Breda en Hoogstraten diverse percelen bekeken, en nog geen schade gezien. Ook niet in de normaateelten. Die zijn overal goed in het ijs gezet. Bedenk wel dat stro op de grond 2 tot 3 graden temperatuurverlaging kan geven in vergelijking met grond zonder bedekking. Als ik het voor het zeggen zou hebben, komt er de komende drie, vier weken een verbod op stro tussen de planten rijden. Bedenk dat het tot ver in mei nog venijnig kan vriezen."

Schade in Duitsland

In Duitsland zijn er wel schadegevallen, meldt Willem van Eldik van DLV Plant tijdens een inspectieronde rond Bonn. "Het heeft hier 4 à 5 graden gevroren. In de niet afgedekte (normaal)teelten is er zeker schade. In een enkel afgedekte teelt zag ik dat de bovenste bloemen bevroren waren."

Of registreer je om te kunnen reageren.