Doorgaan naar artikel

Fruitveiling Haspengouw wil nieuwe teelten

Veiling Haspengouw wil meer onderzoek doen naar nieuwe en oude teelten voor verbreding van het assortiment.

Het gaat dan onder meer om abrikozen en naar het opnieuw leven inblazen van oude teelten, zoals pruimen en noten. Dat maakt de veiling bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Haspengouw werkt samen met Fruitmasters en Zuid-Duitse WOG Raiffeisen in European Fruit Co-operation, ondermeer op gebied van GMO en nieuwe rassen.

De focus op een breder assortiment staat in de onderzoeksparagraaf van het operationele programma 2014 tot 2018 voor GMO. Haspengouw wil daarbij meer geld inzetten op de bedrijven van de telers zelf. De Belgische GMO-verstrekking vindt traditioneel veel meer collectief plaats op de centrale veiling.

Die rechtstreekse middelen hebben in eerste instantie te maken met de oogstzekerheid, zoals plaatsing van hagelnetten, de overkapping van kersen en de bescherming van klein fruit.  Veiling Haspengouw wil ook tussenkomen in de kosten voor het aankopen door telers van drift reducerende doppen.

Veiling Haspengouw boekte in 2013 een winst van 200.000 euro. De omzet steeg bijna zeven miljoen euro naar circa 70 miljoen euro, ondanks een 10 miljoen kilo lager perenvolume.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin