Doorgaan naar artikel

Twijfel over slot Elstarseizoen

Afzetpartijen geven afwijkende signalen over de markt voor Elstar. Er is Duitse belangstelling en meer volume gaat naar het Oosten, maar dat wordt ook tegengesproken.

De vraag van Duitse afnemers wordt geremd door de prijsverschillen tussen Nederlands en Duitse appels, laat een bron weten.

De Duitse Elstar is al lang goedkoper dan de Nederlandse en dat schrikt kopers af. Het is een verschil in afzetcultuur, waarin Nederland mikt op een bonus voor lang bewaard fruit, maar kopers voor retail willen vaste lage prijzen, simpelweg omdat de consument dat vraagt.

In Nederland slagen de afzetpartijen er al langer in om redelijke prijzen van tussen de zestig en negentig cent te realiseren. En dat is ondergewaardeerd, laat een handelaar weten. Toch is het lastig die hogere prijzen te realiseren.

Een Elstarteler trok zijn cel eerste pluk open en gaat toch SmartFresh inzetten voor de uitstaltermijn. Voor telers is de bewaarbaarheid dus ook een afweging. De teler verwacht de komende maand geen grote schommelingen in prijs, maar dat is een gevoel. In mei en juni zal de prijs mogelijk wel boven de euro uitkomen.

Jonagold

Bij Jonagold valt de afzet tegen, blijkt uit verschillende noteringen. Op de Belgische veilingen lag het prijspeil van de 65-75 millimeter boven de 60 cent. Grotere maten daar ruim onder. Uitzonderingen zijn er in specifieke handelskanalen. Zaltbommel slaagt erin 15 tot 20 cent meer te noteren voor de klok, voor een heel specifiek afzetkanaal van detailzaken. De Jonagold Dacosta (80-90 mm) ging van de hand voor 73 cent, zeventigers voor tachtig cent.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin