Fruit

Nieuws

Nederland meldt norovirus in Chinese frambozen

Nederland heeft bij andere EU-lidstaten melding gemaakt van de vondst van norovirus in bevroren frambozen uit China.

De melding werd gedaan bij het daarvoor bestemde alarmsysteem (RASFF). Nederland deed de melding nadat het importerende bedrijf zelf tests had laten doen. Partijen zijn al van de markt gehaald. De Nederlandse importeur had handel gedreven met afnemers in Tsjechië. In 2012 veroorzaakte het norovirus in bevroren Chinese aardbeien een ziekte-uitbraak op Duitse scholen.

carbendazim

Nederland meldde deze week verder twee partijen Indiase druiven met resten van de werkzame stof carbendazim. Die stof is niet meer toegelaten in Nederland. Uit tests op Indiase druiven werd een residu van 1,2 en 0,6 milligram carbendazim per kilo druiven gevonden.

Nederland doet risicogericht onderzoek naar overschrijdingen van redidulimieten of het gebruik van verboden middelen. Dat Nederland drie meldingen doet aan andere lidstaten in één week is uitzonderlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.