Doorgaan naar artikel

Trage appelconsumptie EU kan markt raken

De appelconsumptie in Duitsland, Frankrijk en Spanje staat iets onder druk. Dat blijkt uit afzetcijfers van marktbureau AMI.

Het bureau signaleert dat in veel landen onvoldoende prijscorrectie heeft plaatsgevonden na het dure afzetseizoen 2012/2013. Als het fruit te duur in de winkels ligt, kopen klanten minder. In Frankrijk is het tempo van afzet relatief laag, wat leidt tot hogere voorraden dan wenselijk. Te verwachten is dat Frankrijk zich nog wel zal melden op de exportmarkten.

De lopende afzetmarkt wordt evenwel als stabiel gekenmerkt. De verkopers konden niet voorkomen dat bij de mindere kwaliteit Elstar in Nederland in week 5 voor de iets grotere maten wat minder werd betaald. Het gaat om 5 cent tot een dubbeltje. Voor de beste appels kon bij Elstar voor de maat 75-80 millimeter wel vijf cent worden bijgeschreven. Bij Jonagold leverden de grover sortering 80-90 millimeter iets in.

Op de appelmarkt wordt langzaam aan meer omgekeken naar de importsoorten. Toch worden uit het zuidelijk halfrond geen forse aantallen verwacht. Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland houden rekening met een kleinere oogst van vijf tot tien procent. Dat effect wordt voor een deel teniet gedaan door de grote producent Chili dat een groei van 6 procent verwacht en uitkomt op 820.000 ton.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin