Fruit

Nieuws

Britse prijzenoorlog bananen 'gevaar'

Britse supers voeren al vele jaren een prijzenoorlog over bananen. Daardoor zijn bananen in tien jaar tijd de helft goedkoper geworden.

Tegelijk zijn de kosten voor de telers verdubbeld. Als dit zo doorgaat, moeten veel winkels straks nee verkopen als het om bananen gaat.

Die waarschuwing komt van de Fairtrade Foundation. De stichting achter Fairtrade vraagt de regering in Londen om in te grijpen om de boeren in armere landen te beschermen. Volgens de stichting verkopen veel grote Britse supermarkten bananen met verlies als klantentrekkertje. Inmiddels vangen de telers niet meer dan een paar cent, minder dan wat een appelteler in Groot-Brittannië zelf voor zijn producten krijgt.

Fairtrade wijst er op dat bananen, waarvan er alleen al in Groot-Brittannië jaarlijks meer dan 5 miljard worden verkocht, wel een stuk goedkoper zijn geworden terwijl andere voedingswaren zoals brood, eieren, melk en suiker juist duurder zijn dan een paar jaar geleden. Directeur beleidszaken Barbara Crowther: "Als de prijzen de teler geen duurzaam bestaan op de lange termijn opleveren, is dat niet alleen slecht voor die telers maar ook voor de consument want die kan straks geen banaan meer krijgen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.